Het SUP-board
De neus is de voorkant van het sup board.Achter de neus vind je een elastieken koord-kruis waar je een waterdichte tas of andere spullen onder kunt klemmen. Ook klem je hier de peddel onder. Het deck is de bovenkant van het board en de zijkanten noemen we de ‘rails’. In het midden zit 1 handvat, dit is het midden van het SUP-board. Aan de onderkant van het board zittten 3 vinnen of 1 vin. Ga daarom nooit op het board staan als het niet in het water ligt. Want de vin kan dan stuk gaan. De leash zit aan de achterkant van het sup board en deze bind je rond de enkel. Mocht je van het SUP-board afvallen, dan kan het board nooit van je wegdrijven.

De peddel
De peddel heeft een steel, het blad en een handvat de T-grip De steel moet je op hoogte instellen. Je pols leg je op het handvat, waarbij je arm niet volledig strekt. Met peddelen houden we altijd de grip bovenaan vast, maar bij peddelen op de knieën juist onderaan met de handen.

De start in het water
Plaats het SUP-board vanaf de kant voorzichtig in het water en stop de peddel onder het koord. Pas op bij de kanten, want de sup is inflatable en bij scherpe voorwerpen kan het stuk gaan. Bevesting de SUP-leash om je enkel of onder je knie. Je begint altijd op de knieën in het midden bij het handvat. In verband met eigen veiligheid is het verstandig om vlak bij de kanten altijd op je knieën te beginnen.

 Tegenwind
Vooral kinderen kunnen last krijgen van wind. Plaats dan de peddel onder het koord en ga zoveel mogelijk naar de punt toe plat liggen. Zorg dat je vinger tegen elkaar aangedrukt zitten  en maak om en om met je armen een slag in het water. Zo kun je naar een plek peddelen met je armen en handen waar geen wind meer is.